I n s t a g r a m             F a c e b o o k              B l o g g e n            M a i l

rasspecifik avelsstrategi (RAS)  
för dogue de bordeaux.

Här under finns ett enkelt bildspel som jag tagit i från SKKs hemsida, som du själv bläddrar igenom med hjälp av pilarna som dyker upp när du har muspekaren över bilden. Den innehåller bland annat information om rasens historia, rasen i nutid samt tydliga mål för framtiden.

Dokumentet  går att ladda ner i PDF-format på SKKs hemsida. (Tryck på länken och titta sedan vid "dokument")

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

skaffa en dogue de bordeaux?

Har du funderingar på att skaffa dig en fyrbent, dreglande bästa vän fylld av kärlek, eller vill du helt enkelt bara lära dig mer om denna helt underbara rasen? - Vi har samlat lite information ifrån både internet och utifrån egna erfarenheter och skrivit ner det här. 

Innan man skaffar sig en hund, oavsett ras, är det viktigt att man läser så mycket som möjligt och lär sig om rasen eftersom alla raser är speciella på sitt egna vis. En Dogue de bordeaux är däremot speciell på flera olika vis, och vi ska försöka förklara det här, trots att det är svårt att beskriva om man aldrig har fått uppleva rasen själv. En dogue är väldigt personlig, och nästan lite "mänsklig". Om din dogue inte har fått sin vilja igenom, eller om du har vart iväg hemifrån och lämnat din dogue hemma, så lovar jag dig att din dogue kommer låta dig få veta att du gjort hunden ledsen. Du kommer höra extra höga andningar, lite snoriga "snyftningar", såkallade "bitchblickar" och din dogue kommer ta lite avstånd ifrån dig och låtsas som den inte bryr dig om dig. Ibland kommer inte ens fjäsk hjälpa i första taget, du ska få veta att du gjort fel och att din dogue alltid ska få sin vilja igenom och alltid ska få följa med (tror den iallafall) 

Många som blir intresserade av rasen har sett filmen "Turner & Hooch" och fått upp ögonen för rasen där i från. Filmen beskriver faktiskt rasen väldigt, väldigt bra. Däremot så dreglar dom helt olika, vissa dreglar mer eller mindre inte alls. Vissa dreglar endast när dom dricker vatten, andra när dom tigger/äter. Så dregel-biten är svår, det märker man oftast när hunden växt och blivit lite äldre. Men precis som Hooch i filmen, så glömmer en Dogue aldrig en människa som skadat eller sårat både hunden och familjemedlemmar.

 

stor, tung & envis, men lättlärd.

Dogue de bordeaux är en stor och maffig ras som ger ett mäktigt intryck med sin breda, djupa bröstkorg och stora, massiva huvud. En hane väger som minst 50 kg och mankhöjden ligger på 60-68cm, och en tik väger som minst 45 kg och mankhöjden ligger på 58-66cm, alltså är det en stor och tung ras. (Mankhöjd och vikt kan såklart variera!)  

En Dogue är känslig, både fysiskt och mentalt, och mognar senare i jämförelse med andra hundar. Trots att dom mognar senare och är väldigt envisa, så är dom mycket mer lättlärda än andra hundar, så länge dom tycker det är kul och håller kvar sin motivation. Många tror att dom är "korkade", men i själva verket är dom supersmarta, och vet precis vad dom gör många gånger. 

Att rasen är känslig både psykiskt och mentalt betyder absolut inte att det är en opålitlig hund, tvärt om. Däremot kan man inte skälla på en dogue hur som helst, eller gapa och skrika i närheten av dom. Därav är det inte alltid en bra första hund, samtidigt som det är en superenkel, anpassningsbar och väldigt lite tidskrävande ras för övrigt. 

Om du funderar på att
skaffa en
Dogue de bordeaux -

tänk på att:

  • Det är en stor, tung och envis ras.
  • En Dogue är personlig och fäster sig vid sin "människa".
  • Den är trogen, barnvänlig och vaktar sin familj.
  • Som med alla hundar, kommer du få lägga ner mycket tid på din nya livskamrat, dock är rasen väldigt lätträrd.
  • Valparna växer ganska mycket under de första året, och det är viktigt att man håller koll att valpen får rätt kost och rätt motion (läs mer om det i texten bredvid)
  • Ta reda på så mycket du kan om rasen innan du skaffar den. En Dogue de bordeaux är väldigt speciell.

trogen, barnvänlig & älskar sin familj.

Dogue de bordeaux härstammar från molosserhundar som använts runtom i Europa som stridshundar, för jakt på högvilt, som vakthundar, för olika sorts djurhetsning och som boskapshundar. Idag används dogue främst som sällskapshund/familjehund, men dom har ett väl utvecklat luktsinne som med fördel kan användas till sökaktiviteter. 

Rasen är väldigt barnvänlig, och i närheten av barn tål dom både höga ljud och att bli dragna i svansen utan att röra en min. Jag tror aldrig att jag sett en annan hundras som får ett sånt band till ett barn, som en dogue. Det är så fint att se, och barn älskar hundarna också! 

En dogue fäster sig något fruktansvärt vid sin familj, mer än vad andra hundraser gör. Dom är väldigt måna om sina familjemedlemmar och vaktar till exempel huset, eller om du skulle känna dig rädd eller osäker under en mörk kvällspromenad. Däremot så litar dom på "sina människor" och när dom ser att du accepterar personen som knackar på dörren, så gör dom detsamma. Dom skulle inte gå till attack om det inte var någon som attackerade er som tillhör familjen, så dom är absolut inte farliga sålänge ingen skadar er.

det speciella du behöver veta.

Den rätta motionen första året - Det första året ska en Dogue de bordeaux-valp helst inte gå i trappor. Några få trappsteg funkar såklart, och det går inte alltid att undvika, såklart! Detsamma gäller med branta backar. Att överdriva promenander, eller cykla/springa med sin dogue, borde man också undvika. Varför? - Rasen är tung och växer snabbt. Risken finns att det växer fel, och vid fel/för mycket motion och belastning inte växer ihop på rätt sätt. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) förekommer.
Kolla alltid upp HD och ED resultat på föräldrarna innan du köper en valp.
När hunden är 12 månader kan man som tidigast röntga armbågarna (ED) och vid minst 18 månaders ålder kan man röntga höfterna (HD).
Dock får man inte glömma av att en valp är en valp, och valpar ska självklart alltid få leka!

En Dogue de bordeaux är känslig - men absolut inte instabil så länge hunden är i rätt händer och i ett kärleksfullt hem. Jag brukar jämföra en dogue med en liten tunn glaskula man håller i handen, som går sönder om man släpper den. Vad menar jag med det? - En dogue är superkänslig när det kommer till vissa saker och situationer. Som ni kunde läsa i texten lite högre upp så kan man inte skälla eller gapa och skrika på dom hur som helst. På ett vis är det en tålig ras, samtidigt som dom är känsliga och lätt bryts ned. Skäller man på en dogue, så förstör man hunden. Det funkar heller inte att personerna i familjen bråkar och skriker på varandra - det gör hunden osäker och kommer också förstöra din hund. En dogue behöver kärlek och trygghet. Du som ägare och vuxen, är hundens trygghet. Däremot kan hunden förstå att barn leker och är högljuda, för det är barn. Som det också stod högre upp, en dogue är smart.

Envis, lättlärd och smartare än du tror - Deras utseende brukar få folk att tro att de antingen är korkade, eller mördarmaskiner. Men jag kan lova er att dom är varken eller. Dom är kärleksfulla soffpotatisar som helst ligger och sover, fiser under bordet och tigger mat. Dom är väldigt lättlärda, vilket man kanske inte alltid kan tro. Men dom är även väldigt envisa. Ett bra exempel - Hunden får inte vara i sängen, men just i kväll så får den det. Dagen efter traskar hunden upp i sängen precis som om det är något hunden får göra varje dag. När du säger till hunden att gå ner, så sätter den sig ner, tittar på dig med en blick som säger "Jag vet att jag inte får vara här, men jag fick det igår så jag tänker vara kvar här" och lägger sig ner.
Alltså, envis, lättlärd och smart samtidigt. Kanske inte alls ett bra exempel, men jag hoppas ni förstår vad jag menar? 
Om du har en dålig dag, är ledsen eller bara trött, så kommer din dogue märka av det direkt och komma till dig för att trösta och försöka hjälpa dig. Dom märker av sånt direkt. Och om du blir sjuk, så blir din dogue sjuk tillsammans med dig. 

Med andra ord så är dom fruktansvärt anpassningsbara. Många tror att rasen kräver mycket aktivering, men egentligen är det tvärtom. Självklart varierar det, och det finns en och annan dogue som sticker ut och har lite mer energi än dom andra, men för det mesta vill dom helst bara sova och ta det lugnt. Är du sjuk, är hunden sjuk. Ska du ut och gå, då följer hunden med. Ska du gå på toa, då följer din dogue med och ligger på golvet inne på toaletten och sover. 

 

Det är fruktansvärt svårt att beskriva hur underbar rasen är genom att trycka på ett par tangenter, men jag tror att alla
som har haft en dogue kan intyga att dom ÄR speciella. När man kollar sin dogue i ögonen, är det precis som att man
ser en riktig människa, som att hunden är en liten person. Alla tycker nog att sin egna hund är speciell, men jag menar verkligen att dom har det lilla extra. Ni är självklart välkomna att kontakta oss om ni vill veta mer, eller komma hem till oss för ett besök och träffa alla hundar, ni kommer inte att ångra er. 

en bästa vän för livet.