FOTOGRAF & IT-ANSVARIG

VAD INNEBÄR DET EGENTLIGEN ATT VARA IT-ANSVARIG? MEN FRAMFÖRALLT - VISSTE DU ATT DU BEGÅR ETT BROTT OM DU TAR EN BILD FRÅN HEMSIDAN UTAN LOV, OCH RISKERAR UPP TILL FYRA ÅRS FÄNGELSE?
Kameran ligger alltid nerpackad i väskan när jag lämnar hemmet & vet att jag eventuellt kommer få ett tillfälle att fota en hund. Jag måste ständigt vara uppkopplad på sociala medier, dvs Facebook, Instagram & Outlook - ifall någon försöker nå oss. Jag spenderar ungefär 5 timmar om dagen framför skärmen, sju dagar i veckan, på någonting som har med Doguehills att göra. Men vad gör man som IT-ansvarig & vem är jag?

IT-ANSVARIG -

VAD INNEBÄR DET?

Som IT-ansvarig på Doguehills kennel ansvarar jag för allting som har med IT att göra. Jag har ansvar för alla sociala medier, mejlen och dessutom alla fotografering.

Doguehills har allt i från Facebook, Instagram till en egen blogg (som dock inte uppdateras så mycket för tillfället) så det är mycket för mig att hålla igång samtidigt som jag ska ha ett eget liv vid sidan om. Jag har byggt hemsidan helt på egen hand, och det är mitt ansvar att se till att allting fungerar som det ska, och hålla koll på mejlen om någon försöker nå oss. När det kommer till fotograferingen så fotar jag minst 500 bilder vid varje tillfälle – vilket betyder att jag har ett enormt jobb framför datorn när jag kommer hem. Alla bilder ska in i datorn, och innan jag kan börja sortera in bilderna i rätt mappar så måste jag gå igenom alla bilder för att se vilka som ska sparas eller raderas. Sedan är det redigering innan bilderna kan publiceras. Och ska dom publiceras på Instagram vilket är stället vi publicerar mest foton på – så måste alla bilder skickas via mejlen till mig själv, för att sedan göras om i ett program i telefonen så att hela bilden får plats när den laddas upp på Instagram. Ni hör ju själva vilket enormt arbete jag måste lägga ner enbart på fotograferingen? Men vem är jag då?
Jag heter Moa och är dotter till Lotta som driver Doguehills. Jag fotar som sagt alla bilder till både hemsidan och alla våra sociala medier, och har byggt upp hemsidan helt på egen hand.

COPYRIGHT -
KAN DU LAGARNA?

Känner du till upphovsrättslagen och vad som händer om du kopierar och sprider vidare någon annans bilder eller verk?

I Sverige är det ett lagbrott att publicera någon annans bilder, texter eller vad det kan tänkas vara – utan godkännande från personen som skapat verket. I vissa fall kan det faktiskt leda till fängelse, men det är svårt att få ett så hårt straff. Däremot kommer du oavsett vad att få betala en stor summa pengar, för även om du inte blir dömd i domstol så har personen som skapat verket rätt till att skicka ut en faktura till dig som stulit och ta ut en valfri summa för att få betalt för sitt jobb du valt att kopiera och publicera. Däremot är det lagligt att skriva ut tex en bild och hänga upp på väggen hemma – utan fotografens tillstånd, men det är inte lagligt att sälja vidare. Det är heller inte lagligt att ta en skärmdump på en bild och sedan publicera, oavsett om det är en bild från en känd fotograf, din morfar eller en bild du hittat på internet - inte ens om du manipulerar bilden genom att sätta en symbol, sticker eller något annat på bilden. Däremot om fotografen har varit död i 70 år, samt 50 år om det är en fotografisk bild, så får du ta bilden. Upphovsrätten skyddar nämligen bara i 70 år efter att fotografen har dött. Så – här på hemsidan & alla våra sociala medier är det Copyright rakt igenom, ingen har tillåtelse att ta mina bilder utan att prata med mig först. Skulle det vara så att mina bilder trots allt dyker upp lite här och var trots detta, så kan du förvänta dig en fet räkning i brevlådan inom kort. För jag lägger ner ett enormt arbete med alla bilder och tänker inte ge bort någonting gratis, speciellt inte till någon som inte ens kan ta sig tid till att mejla mig först. (Jag är en väldigt trevlig liten prick även om jag kanske låter lite butter nu)

 ⚜              ⚜              ⚜              ⚜              ⚜