VALPENS ANKOMST

OTFTAST GÅR MAN HEMMA OCH LÄNGTAR EFTER SIN NYA FAMILJEMEDLEM UNDER NÅGRA VECKORS TID - DET ÄR EN STOR OMSTÄLLNING ATT FÅ HEM EN LITEN VALP & DET KOMMER KRÄVA MYCKET TID. SÅ PASSA PÅ ATT TEX VALPSÄKRA DITT HEM INNAN DEN NYA FAMILJEMEDLEMMEN ANLÄNDER.

Det är en stor omställning att få hem en valp, både för dig men framförallt för valpen som kommer till en helt främmande miljö & som har fått lämna sin mamma och sina syskon. Oftast finner sig valpen ganska snabbt i sin nya familj - och det är då alla mattor, fjärrkontroller, skor och annat smått & gott får se upp.

En valp som kommer från Doguehills är alltid registrerad i SKK, chippad, veterinärbesiktigad & har fått 8 veckors-vaccinerings sprutan när den flyttar hemifrån.

FÖRBEREDELSER

Innan valpen kommer hem till sitt nya hem kan det vara bra att gå igenom hemmet för att säkra det - finns det kablar vaalpen kan komma åt? Ligger fjärrkontrollen olämpligt eller har ni barn i familjen som har leksaker som ofta ligger framme? En valp älskar att tugga på saker som den inte ska tugga på, så gå igenom hela hemmet och prata med alla familjemedlemmar om detta. Om det finns barn - säg till barnen att plocka bort sina leksaker varje gång dom lekt med dom eftersom risken är stor att valpen annars kommer äta sönder dom. Innan hunden blir rumsren är mattor någonting många plockar bort då dom brukar användas som "toalett" av valpen eftersom en matta är en mjuk yta att göra sina behov på, ungefär som en gräsmatta. Det är ingenting man måste ta bort, utan är upp till var och en att bestämma själv.

SAKER ATT KÖPA HEM
Oftast får man med sig saker av sin uppfödare, men vissa saker får man köpa själv. Dock ska man tänka på att inte köpa för mycket saker till hunden i början då den växer otroligt snabbt den första tiden, och kommer växa ur halsband och såna saker. Det som är bra att införskaffa sig innan valpen kommer hem är bland annat:

* En matskål & vattenskål i rostfritt stål som enkelt går att diska. Valpar älskar dock att äta på såna saker så försök undvik att köpa skålar i plast. Däremot är det ett plus om det är en gummiring runt skålen så den står kvar på sin plats och inte åker runt på golvet!

* Halsband & koppel - dock följer alltid ett halsband med valpen från oss. Många valpköpare, näst intill alla, vill alltid ha på sin nya familjemedlem ett eget halsband när dom hämtar hem sin valp. Tänk på att köpa ett billigt och justerbart halsband i början eftersom valpen växer väldigt fort i början och snart vuxit ur sitt halsband!

* Klosax & hundschampo kan vara bra att införskaffa sig direkt. Valpen har alltid nyklippta klor och är nybadad vid flytten till sin nya familj, men klorna växer och behöver klippas 1-2 gånger i månaden (individuellt) och en valp blir lätt smutsig och behöver ett bad. Klosax köper man på en djuraffär och där kan man även passa på att fråga personalen om ett bra, allergivänligt hundschampo!

* Hundmat - prata alltid med din uppfödare om vad din vakp fått för hundmat samt om hur många gånger om dagen din valp fått mat. Oftast får dom mat 4 gånger om dagen, som man sedan minskar till 3 gånger om dagen för att tillsist gå ner till två gånger om dagen. En valps mage är känslig och därför är det viktigt att man inte byter foder hej viilt i början, utan pratar med sin uppfödare.

* Leksaker är ett stort måste när man får hem en valp. Det är såklart en sysselsättning, men det kommer komma stunder när det kliar i deras tänder och då är leksaker till en stor hjälp.

Sedan är det såklart alltid ett måste att ha bajspåsar, en skön bädd till sin hund & en borste om hunden börjar fälla.


VV

SOVA IFRED

En hund ska alltid få sova ifred. Köp en hundbädd till din hund som du placerar någonstans i ditt hem där hunden alltid kommer få ha sin plats. I början när allting är nytt för valpen rekommenderas för valpens skull att även köpa några filtar du kan ha inne i sovrummet eftersom valpen kommer vara rädd dom första nätterna utan sin mamma. Men kom ihåg att hundens plats är hundens plats - lär hunden (och om det finns barn i hemmet) att hunden ska få vara ifred när den ligger och sover, speciellt om hunden är på sin plats.

 

RUMSREN

En valp är rumsren ungefär vid sex månaders ålder. Den första tiden är det ett enormt pass-jobb, ungefär som att passa på en liten bebis som precis lärt sig gå och som ska springa överallt. En valp ska ut och kissa varje gång den har sovit, ätit, lekt eller om du märker att den behöver gå ut. Man får aldrig någonsin skälla på en valp som råkar göra sina behov inomhus - det är nämligen upp till dig som ägare att se till att valpen gör sina behov ute under de första sex månaderna. Däremot ska du överösa valpen med beröm när den gör sina behov utomhus, så valpen lär sig att det är någonting bra. Vi brukar rekommendera att lägga ut några tidningar nära tex ytterdörren, då lär sig valpen tillslut att gå till dörren varje gång den behöver göra sina behov - är man tillräckligt uppmärksam då så hinner man ta valpen och snabbt springa ut så den kan göra sina behov ute. Tänk på att om du alltid låter hunden göra sina behov på ett och samma ställe kommer det bli svårare för hunden att göra sina behov på andra ställen när du vill ut och gå när hunden blivit äldre. Då är alltind nytt för hunden och den kommer inte våga göra sina  behov om den inte är på samma ställe där hunden är van att göra det.

 

SOCIALISERING

När valpen har kommit till rätta, efter ungefär en veckas tid i det nya hemmet, är det dags för hunden att börja socialisera sig och upptäcka nya miljöer. Den första tiden i valpens liv är det som sätter avtryck, det är därför viktigt att man tar det försiktigt så att valpen inte blir rädd. Eftersom valpen har fått sin första spruta innan det flyttat från oss (andra valpköpare måste kolla detta med sin uppfödare!) så är det ingen fara för valpen att träffa andra hundar, tvärtom är det superbra så valpen lär sig att andra hundar inte är farliga utan faktiskt snälla och att valpen kanske till och med kan få sig en ny lekkamrat. Passa även på att gör valpen bekant med en hårborste och klosaxen under denna tiden. Ju tidigare, desto bättre.

 

HUNDUPPFOSTRAN

Detta är ett känsligt områda, likväl som föräldrars uppfostran till barn. Men precis som barnuppfostran så är det bästa att lyssna till sin egna magkänsla än på vad alla andra tycker och tänker. Du känner din hund bättre än vad någon annan gör. Skulle du vara osäker eller undra någonting så ska du aldrig tveka på att höra av dig till din uppfödare eller till en hundinstruktör. Forskning har visat att det ger mer effekt av att ge beröm och belöning när hunden gör rätt än att bestraffa hunden när den gör fel. Tänk på att allting är nytt för en valp, den har nyss kommit till världen och vet inte hur någonting ska gå till utan upptäcker allting för första gången. Så istället för att bestraffa hunden, beröm den när den gör rätt. Kortare träningspass, men oftare, ger mer effektiva resultat än långa träningspass. Så det är de som gäller - och att alltid ha med sig en godisbit i fickan. Jag själv kan rekommendera utifrån egna erfarenheter att vissa dagar ta med sig en måltid ut i en påse och använda den som belöning under en kortare promenad. När valpen är liten går det hur bra som helst att släppa kopplet och träna på inkallning - valpen har ingen tendens till att rymma ifrån dig när den är såpass liten då den är rädd för nya miljöer i början och enbart kommer stanna till eller gå högst några få meter ifrån dig för att sedan komma springandes tillbaka till dig. Överös då valpen med beröm och i detta fallet då lite mat så kommer valpen tillslut lära sig att komma till dig när du ropar. Då har du kombinerat träning, middag samt att hunden får göra sin behov i ett, superbra!

VALPKURS?
Från och med att valpen är 12 veckor gammal så kan du välja att gå en valpkurs. Även om du har gått en innan, så har inte valpen gjort det. Det är supernyttigt för hunden att gå en kurs, dels för att alla hundar är olika, ni kommer varandra närmare och den får dessutom träna på socialisering.